Magyar dzsihád

A blog célja az iszlám, illetve a hozzá köthető világ pozitív oldalának feltüntetése, valamint egy-egy érdekesebb tény közlése.

Blogajánló

Események

Ismeretterjesztés

Könyvajánló - Németh Pál: Az iszlám

2010.10.08. 08:33 | Magyar dzsihád | Szólj hozzá!

A napokban elolvastam az iszlámkutató Németh Pál Az iszlám c. könyvének legújabb, 2010-es kiadását.

A könyv négy részre tagolódik:

  • Gondolatok az iszlámról
  • A magyar iszlámtudomány nagy alakjai
  • Negyven hagyomány
  • Iszlám-keresztény párbeszéd

 

 

 Számomra az első rész - a könyv kb. fele - adja a könyv igazi értékét. Ez a rész hivatott megismertetni minket az iszlám alapjaival, de attól igazán jó, hogy nem az unalomig ismert tényeket sorolja fel, hanem azokat a lényegi dolgokat, amelyeket a nyugati világ embere egyáltalán nem ismer, vagy éppen szocializációjából adódóan gyökeresen máshogy lát. A friss kiadás nagy előnye, hogy a jelen kérdéseivel is foglalkozik, mint pl. a terrorizmus (2001, Afganisztán, Irak) vagy a globalizáció. Ebből a részből ovasható néhány részlet a terebess.hu-n.

A könyv második része a magyar iszlámtudomány nemzetközileg is fontos alakjaival ismertet meg bennünket röviden. Ők Vámbéry Ármin, Goldziher Ignác és Germnaus Gyula. Ez a fejezet kifejezetten rosszat tett az első rész által felfokozott kíváncsiságomnak, mert az életrajzok ismertetése után belement egy személyeskedő vitába, ami után nem tudtam már kellemes érzésekkel továbbolvasni.

A harmadik rész az iszlám hagyományaiból (a hagyományok nagyon nagy jelentőséggel bírnak vallási szempontból) szemezget. Ezek az iszlám számára fontosak, számunkra kevésbé tűnnek érdekesnek, mivel többségük kimerül a kb. légy jó muszlim, és ne légy rossz muszlim tanulságokban. A negyven hagyomány ingyenesen elérhető az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus részlegén.

Az utolsó rész egy VIII. századi középkori vallásközi párbeszéd fordítása al-Mahdi akkori kalifa és I. Timótheosz patriarcha között ez utóbbi tollából. Éppen emiatt számomra inkább úgy tűnik, hogy Timótheosz porrá alázza al-Mahdit :). Az erről a részről készült interjú fellelhető a tebennedbiztunk.hu-n.

Jelenleg a História Antikban kapható a legolcsóbban, de a legtöbb helyen 1 500 forint körüli áron beszerezhető a 200 oldalas könyv.

Címkék: könyv az iszlám németh pál

A bejegyzés trackback címe:

https://magyardzsihad.blog.hu/api/trackback/id/tr422355597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása